piątek, 24 lutego 2012

Od kuchni: Sernik kakaowy

Proszę Państwa, oto sernik :-)
Prodiż jaki jest, każdy widzi - niejedno przeszedł ;-)
I to nie byle jaki, że się tak bezczelnie popysznię ;-)
Na hasło 'Agnieszka upiekła sernik!' ściągają tłumy, kłębią się wokół prodiża, wciskają zmarszczone króliczo nosy i odprawiają modły w intencji pokrojenia smakowitka ;-)
A tak poważnie - rzeczywiście sernik jest przepyszny - tradycyjny, bez dodatków (bakalie w serniku - ohyda!) - taki jak lubię!

Zainteresowanych szczegółami zapraszam więc do lektury :-)



Ciasto :
2,5 szklanki mąki 
15 dag masła 
2 łyżki stołowe kakao 
2 żółtka 
0,5 szklanki cukru pudru 
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa :
1kg serka do serników (ja używam z Turka 2 kubeczki po 500g lub wiaderko z Biedronki) 
2 żółtka 
0,5 szklanki cukru pudru 
1 budyń waniliowy/śmietankowy 
4 białka 


Przesiewamy przez sito sypkie składniki, dodajemy masło i żółtka, zagniatamy ciasto (jeżeli będzie za suche można dodać odrobinę oleju).
Ok. 3/4 ciasta wykładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy (prodiża w moim przypadku), a pozostałą część wkładamy do zamrażalnika.
Podpiekamy spód ok. 5-7 min.

Serek ucieramy z żółtkami, cukrem oraz budyniem.
Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.

Masę wylewamy na podpieczony spód, na wierzch ścieramy resztę ciasta z zamrażalnika.
Pieczemy w temp. 150-160 stopni przez ok. 50 minut (tyle samo w prodiżu).

Wizualizacja :



Smacznego :-)

Przy okazji - chciałybyście tu od czasu do czasu zobaczyć jakiś mój przepis?
Jako odskocznia, nie samymi bowiem kosmetykami żyje kobieta, prawda? ;-)

29 komentarzy:

  1. Mniamk :D Mój serniczek !!

    Najlepiej się go porcjuje dzieląc cały prodiż na 4 części :D

    MY DELICIOUS :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie robiłam ciasta w prodziżu :D

    ale wygląda... mmmm...

    Ja zaraz idę mieszać zebrę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mamy piekarnika, więc prodiż to dla nas jedyne wyjście - nauczyłam się z nim współpracować, idzie nam nieźle ;-)

      Usuń
  3. Kocham sernik! W dodatku bez bakalii, czemu mnie tam nie ma [choć dla Was to dobrze ;]

    Mamy chyba taki sam prodiż, klasyczny prodiż z PRL :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taaaaak, egzemplarz zdecydowanie rodem z PRL - czego to on nie pamiętaaaa... ;-)
      Nie mogę go doszorować, ale te zaśniedzenia mają swój urok, prawda?

      Kolejna wspólna preferencja - sernikowa tym razem ;-)*

      Usuń
    2. O! u mnie w domu do tej pory jest taki prodiż:D Co prawda juz nie uzywany ale z sentymentu nikt nie ma ochoty na pozbycie sie go;)

      Usuń
  4. Też piekłam takiego serniczka, ale w tradycyjny nie-prodiżowy sposób :)
    Ja jestem jak najbardziej za przepisami! Nom nom nom :D

    OdpowiedzUsuń
  5. O jaka pychotka:) szkoda, ze nie mam tutaj dostepu do masy serowej bo z checia bym zrobila. Mega apetycznie sie prezentuje!
    Musze pokombinowac!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością coś wymyślisz - jeżeli serek będzie dobrze zmielony i gładki, na pewno się nada :-)

      Usuń
  6. Przepisy?... Jak najbardziej! Czekam na kolejne.
    Sernik wygląda smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się, że wpadłaś na słodkości ;-)

      Usuń
  7. bardzo chetnie poczytam przepisy, sama na pewno bede je zamieszczac bo uwielbiam pichcic... ;)

    sernik wyglada slicznie... czy on jest taki cudownie wilgotny w srodku...?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :-)

      Taaaak, jest puszysty i wilgotny - mąż określił go mianem sernikowego ptasiego mleczka - coś w tym jest :-)

      Usuń
  8. wygląda pysznie :) chętnie poczytam więcej przepisów ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ach kusisz tymi słodkościami:) Niestety ja jako maniaczka słodyczy musiałam je ograniczyć do minimum, bo moja waga daje dużo do myślenia:(

    OdpowiedzUsuń
  10. uuu, uwielbiam sernik! Mam kilka swoich ulubionych [przepisów, muszę i Twój wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam i chętnie poznam również Twoje przepisy!

      Usuń
  11. Mniam! Kocham sernik miłością przeogromną! ;)
    Co prawda sama nie zrobię, bo to dla mnie zbyt skomplikowane, ale zjeść to bym zjadła ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, jak ktoś zrobi to lepiej smakuje, więc wiesz. ;-)

      Usuń
  12. zobaczyłam i sie zakochałam

    sernik bez bakali? = to co ja lubie najbardziej ;D

    na pewno wypróbuje bo właśnie spisuje przepis do mojego zeszycika ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. ja dzisiaj zrobiłam sernik na zimno bananowy. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O kurczę, żebym tylko miała czas: brzmi przepysznie!

      Usuń
  14. Tydzień temu miałam całkiem podobny ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz i czas spędzony na moim blogu - zapraszam ponownie!
Chcesz skontaktować się ze mną w jakiejkolwiek sprawie - śmiało! Jestem do Twojej dyspozycji :-)

Jeżeli Twój komentarz jest obraźliwy, zawiera wulgaryzmy lub spam, zostanie usunięty.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...